Egy gasztrokalandor receptjei

Badacsonyi borban sült csirke

1 egész, körülbelül 1,5 kg-os csirke, 1 dl törkölypálinka, 3 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál apróra vágott tárkony, 2 babérlevél, 4 dl badacsonyi kéknyelű

A csirkét gyengén besózom, bedörzsölöm a törkölypálinkával, a maradékot a belsejébe öntöttem. Fél órán keresztül állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a vajban megpárolom. A felkockázott szalonnát megpirítom, s miután kisül a zsírja, a szalonnadarabokat beleteszem a hagymás vajba, hozzáadom a tárkonyt. Az egészet belekanalazom a csirke hasüregébe, kicsit bekenem vele a húst belülről.
Mély tepsibe fektetem, a szalonnazsírt kívülről rácsorgatom. Kevés bort öntök alá, mellédobok két babérlevelet, lefedve a 190 ºC-os sütőbe tolom. Eleinte hagyom párolódni a saját levében, aztán az utolsó negyedben leveszem róla a fedőt, hadd piruljon. Gyakori locsolgatással készre sütöm. Amikor szükséges, pótolom a bort alatta. Miután kiveszem a sütőből, 30 percig hagyom pihenni, de közben még meglocsolgatom a pecsenyelével. Párolt rizzsel tálalom; a borválasztás nem kérdéses.