Egy gasztrokalandor receptjei

Polenta

20 dkg kukoricadara, 5 dl víz, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt parmezán, csipet só

Az erdélyi konyha kedvelt étele a puliszka. Olaszországban és a délszláv országokban könnyedebb változatokban készítik a főtt kukoricadarát. A vizet felforralom egy csipet sóval. Amikor forr, beleöntöm a kukoricadarát, majd folyamatosan keverem. Vigyázni kell, mert ilyenkor szeret köpködni, mint a kásafélék általában. Körülbelül 10 perc után a dara megpuhul; amennyiben nagyon elfőné a vizet, pótolom. Lehúzom a tűzről, beleteszem a vajat és a reszelt parmezánt vagy parmezán jellegű sajtot. Ilyenkor a polenta folyékony, de ha kihűl, megszilárdul.
A szilárd változatával is lehet játszani, tepsibe vagy deszkára öntve és elsimítva később jól szeletelhető. Utólag meg is lehet grillezni a szeleteket, de sütés közben a felületét meg kell kenegetni egy kis olajjal. Parmezán helyett keverhetünk bele kockára vágott és vajban megpárolt birsalmát, vagy akár valamilyen zöldfűszert is.