Egy gasztrokalandor receptjei

Palócleves

50 dkg marhalábszárból készült pörkölt, 1 kg másfél centis darabokra vágott zöldbab, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, őrölt kömény, só, 25 dkg kockára vágott krumpli, 1,5 dl tejföl, kevés liszt, 1 csokor friss vagy fagyasztott apróra vágott kapor

Ahogy a gulyásleves, ez is egy jó pörköltalapra épül. A pörkölt természetesen zsírral készül. Volt egy olajos korszakom, de ezt annyira szégyellem, hogy már töröltem az életrajzomból.

A pörköltet a hagyományos módon készítem, azzal a kivétellel, hogy zúzott fokhagymát is teszek bele. Felöntöm vízzel, beleteszem a zöldbabot, babérlevelet, őrölt köményt, sót. Amikor már majdnem teljesen puha a zöldbab, hozzákeverem a krumplit, azt is puhára főzöm. Végül tejfölös habarással sűrítem, kaprot szórok bele. Citrommal ízesítem, még tálalás előtt.