Egy gasztrokalandor receptjei

Mákos-meggyes kosárkák

A tésztához: 40 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg vaj, 5 dkg zsír, 2 tojás sárgája; a töltelékhez: 25 dkg darált mák, körülbelül 10 dkg porcukor, néhány kanál meggylekvár

A lisztet összekeverem a porcukorral és a csipet sóval, elmorzsolom benne a zsiradékot, majd összegyúrom a tojások sárgájával. Ha nem állna össze, pár csepp hideg vizet is teszek bele. A tésztát hagyom 1-2 órát pihenni a hűtőben. A cukrozott-darált mákot összekeverem néhány kanál meggylekvárral, a sütőt bekapcsolom 190 ºC-ra. A tésztát kinyújtom körülbelül 3 milliméter vékonyra, virág alakú kerek szaggatóval kiszaggatom, majd a formába teszem, kicsit megnyomkodom. (Ha a formánk nem tapadásmentes, akkor vajazzuk ki előtte!) Belekanalazok egy-egy teáskanál tölteléket, a tetejére kis szív alakú tésztát helyezek, kicsit bele is nyomom. (Számítani kell a tészta és a töltelék megdagadására!) Halvány aranybarnára sütöm. Amikor már nem forró, kiveszem a formából, rácsra téve hagyom kihűlni. A következő adag tészta mehet is az üres formába. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.