Egy gasztrokalandor történetei

Paradicsom a forró bádogtetőn

Mi tagadás, a címet Tennessee Williams drámájából plagizáltam. De nálunk nem csak macska – és macskabagoly –, hanem sok egyéb is van a tetőn. Mindjárt maga a bádog, ami a lapos, enyhén lejtő tetőt fedi, megbotránkoztatva ezzel a cseréphívőket és a munka nélkül maradt nádfedeles vállalkozókat.

Paradicsomok a forró bádogtetőn - Lakner Zsuzsa rajzaMivel bérből és fizetésből élő ember nem tud napon szárított paradicsomot vásárolni, ellenben a garázstető konyhakertje ontja a zamatos paradicsomokat, megpróbálkoztam a tetős aszalással. Az alternatív energiaforrások időszakát éljük, feltételeztem, hogy a fém tető alulról is süti az aszalványokat. Már megvan a fejemben egy bizonyos aszalótálca vázlata, keresem hozzá a megfelelő asztalost, aki el tudná készíteni.

Addig is erre a célra marad a tepsi. Sütőpapírt terítek bele, félbevágom a nem lédús fajtákat (például lucullus), kikaparom a folyékony belet, tepsibe ültetem és megsózom azokat. Így olvastam az olasz szakirodalomban, ők meg csak tudják! Gézzel takarom le a tepsit, a nagy tetői forgalom miatt. Ettől persze van némi kórházi hangulata a látványnak, de legalább steril a produktum. Ha éppen a tetőn jár egy élelmiszer-ellenőr, semmit nem szólhat.

Kimászni az aszalóterepre nem nehéz, és kellemesen átmozgatja az embert. A leesés sem fenyeget, nálunk a kéményseprő akár le is heveredhet és kinyújtózhat a tetőn. Éjszakára behozom a tálcát, így 2-3 nap alatt megvan az eredmény: a víz kimegy, a nap bemegy a paradicsomba, fantasztikusan koncentrált ízt eredményezve. Nagyon kellemes nassolnivaló, olajban eltéve főzéshez, szendvicsekhez is használható.

A paradicsom kikapart belseje és saját leve sem megy kárba: megsózom, egy kis fokhagymát reszelek rá, meglocsolom őrségi tökmagolajjal. Kiülök a teraszra, amit még véd a tető, és az este kisült kenyér pirított szeleteire halmozva eszegetem. Alternatív megoldásként a kenyérdarabkákat mártogatom a fűszeres szószba.

Recept: Marengói csirke, kicsit másképpen