Egy gasztrokalandor történetei

Mézes bűnmegelőzés

Kriminológiai kutatásaim alapján bátran kijelenthetem, hogy a Jancsi és Juliska által a Vasorrú Bába sérelmére elkövetett emberölés tényállása nem felel meg a valóságnak. Ez mese.

Valójában az történt, hogy a kedves öreg néni magányosan éldegélt az erdő mélyén, ahol sikeres sütőipari vállalkozást működtetett. Mézeskalácsa receptjét 1-2-3-...7 lakat alatt őrizte. A gonoszlelkű testvérpár társtettes alakulatként elhatározta, hogy mindenáron megszerzi azt. Egy ködös éjszakán lecsaptak a nénire, aki nem volt hajlandó elárulni a titkot, hiába vetették alá mindenféle kínzásnak, végül aljas indoktól vezérelve, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel a kemencébe tolták.

Mézes bűnmegelőzés - Lakner Zsuzsa rajzaA szerzők közül az egyik Grimm fivér eredetileg jogásznak készült, de a híres jogtudós Savigny professzor kirúgta valamelyik vizsgán, és azt mondta neki: ön, amíg szóból értek én, nem lesz jogász e féltekén. A jurátushallgató erre azzal vágott vissza, hogy sekély e kéj, én egész nemzedékeket fogok mesékkel traktálni, persze nem középiskolás fokon, életemet az igazságszolgáltatás lejáratásának szentelem, és hamis tényálladékokkal hintem tele a világot.

A mérnöktársadalom is megcáfolta már a történetet, hiszen lehetetlen hosszú távra mézeskalácsból házat építeni – lakni, ipari tevékenységet végezni benne pedig fizikai képtelenség. Az enyém is csak vízkeresztig bírja, aztán teleszívja magát párával és megroggyan a födémje. Ilyesmire nem adnak lakhatási engedélyt, hacsak nem kenjük meg az illetékeseket és a statikusokat (nem tojásfehérjével!), na de ez szintén csak a mesékben fordulhat elő. Okos cukrász más kárából tanul. Én bizony inkább megadom itt a mézes receptemet, vegye-vigye, aki akarja! Lassan befejezem ezt a sztorit, annál is inkább, mert csöngetnek… egy pillanat, beleszólok a kaputelefonba… valami Jancsi és egy nő…

Recept: Mézeskalács