Egy gasztrokalandor történetei

A cicakommandó nyomában

Isten nem bottal, hanem macska-ellenőrrel veri a szakácsot. Méghozzá olyannal, akit a sütés kiemelten érdekel, a főzéshez bezzeg oda sem szagol. Nem kétséges, hogy egy néhai híres cukrász született újjá a kicsi Findusz testében. Nehéz úgy alkotni, hogy az árgus macskaszemek minden mozdulatot figyelnek, s látszik, hogy határozott vélemény formálódik ott a bajuszok mögött. Rendületlenül ül, szeme sem rebben a robotgép zajára, fejét oldalra billentve követi a sodrófa mozgását, s ha elfárad, állát kutyamódra a konyhapult szélére támasztja. Bőr orrocskája erőteljesen pumpál, valahányszor egy újabb hozzávalót veszek elő.

Hogy honnan a cukrászpalánta? A nagy jólét és a tintahal termékenységet elősegítő hatásának köszönhetően szaporodni kezdtek védenceim, így húsvét óta már egy külön bejáratú tarka cica is tartozik a házhoz. Időközben a „Schrödinger macskája” is jobb sorsra lett érdemes. Kigömbölyödött, jellegzetes öregnéni-kölni illata és öntudata lett. Hiába kínálgatom, arisztokratikusan elnéz a tányér felett, meg sem szagolja az ételt, mert kérem szépen, nem szorul ő rá semmiféle könyöradományra, neki már tisztességes állandó lakhatása van, megbecsült polgára lett a környéknek, még szavazati jogot is kapott a cicatanácsban. Sőt mi több, ő ott a hajléktalanügyi bizottság elnöke. De azért a régi barátokat nem veti meg, naponta jön, benéz, tartja a kapcsolatot, kegyesen enged egy kis simogatást. Ki tudja, mit hoz a tél, hol lyukasztja ki majd a fagy a szociális hálót.

A cicakommandó nyomában - Lakner Zsuzsa rajzaEgyik macskaetető cég sem tud olyan finom konzervet előállítani, ami felérne az általam grillezett és a vendégek által gondosan leszopogatott halkoponyával és halgerinccel, amelyet a minap a szemeteskukából csent ki a cicakommandó. Futottak vele, hátra sem néztek, pedig mögöttük loholva győzködtem őket: „Hagyjátok a fenébe, nincs azon már semmi, de az esti orosz makréla gyönyörű óarany bőrét majd megkaphatjátok!” Később, amikor befektettem a makrélát a gőzpárolóba, a macskák leültek a képernyőszerű ablaka elé, és néztek, mint a moziban!

A füstölt makrélát azért párolom meg, hogy a nedvesség visszaadja a hús puhaságát. Körülbelül 10 percig, ennyi elég is neki. Télen tormamártást készítek mellé, nyáron jó a szokásos ecetes torma is. Vagy a mustár. Vagy a lilahagyma. Vagy csak úgy simán. Reggelire, rozskenyérrel.

Recept: Füstölt halas hab