Egy gasztrokalandor történetei

Közjáték szerelemgolyóval

A bennefőtt gombócot egy internetes recept ültette a fülembe. Onnan gurult kalapácson, üllőn, kengyelen át az agyamba, és görgött ide-oda heteken keresztül. Egy módja van csak annak, hogy lekerüljön a gyomromba – gondoltam –, ha megfőzöm. Ezzel a probléma nehezén túl is jutottam, csak azt kellett kitalálnom, milyen egytálételt állítsak össze, amiben a gombócokat „bennefőzhetem”. A terv hamar kiforrott: egy komolyabb darab marhalábszárra van szükségem, ezért kimegyek a piacra, mert ott több hentes pultjába is beleszagolhatok, így nagyobb az esély a város legszebb húsdarabjának fellelésére. Amint meglesz, sörös marharagut fogok készíteni, amelybe megpróbálom belevarázsolni a burgonyagombócokat.

Közjáték szerelemgolyóval - Lakner Zsuzsa rajzaDe mit láttam a hentesnél!? Ez volt kiírva a pult plexitetejére: „sertéstüdő, borjúmáj, pacal, szerelemgolyó kapható”. Elvörösödve pislogtam, s próbáltam megfejteni a szórejtvényt, vagy legalább megpillantani egy szerelemgolyót a pacal környékén. Az is megfordult a fejemben, hogy a hentes talán kiterjesztette tevékenységi körét, mert a hús árusításából egyre nehezebb megélni.

Miután a lábszár révén közelebb kerültünk egymáshoz, s hátrapillantva láttam, senki nem áll mögöttem, óvatosan előhoztam ezt a golyódolgot. Ő meg hetykén visszakérdezett: „Miért, mit gondol, mi lehet az?” Na, ezt utálom, kérdésre kérdés, hadd vergődjön a szerencsétlen vásárló a vörösödő képével! Pár másodpercig úgy tettem, mintha elmélyülten vizslatnám a biztonságosabbnak tűnő felvágottas részleget.
– Szóval, mit gondol? – forgatta meg bennem a mester újra az indiszkréció csontozókését. Veszettül pörgött az agyam, felvillantak benne mindenféle korhatáros filmajánlók, meg távol-keleti szexterapeuták hirdetései.
– Hát a bikatöke! – adta meg végül a kegyelemdöfést a hentes.
– Persze, gondoltam, hogy az! – vágtam ki magam lazán, és talán még kacsintottam is hozzá, de így utólag belegondolva ez elég nagy marhaság volt. Vagyis inkább ökörség.

Recept: Sörös marharagu, bennefőtt krumpligombóccal